Voitko kertoa Australian hintatasosta?
Aika samaa tasoa Suomen kanssa. Tietty jotkut asiat on huimasti halvempia, mutta sitä tasapainottaa se että esimerkiksi tupakka, netti ja alkoholi on tosi kallista. Julkinen liikenne on tosi halpaa ja bensa aika samaa tasoa kuin Suomessa. Vaatteita löytyy Targetista, K-martista yms tosi halvalla, mutta hinta vastaa noissa laatua, mutta ihan joka hintatasolle löytyy omat kauppansa. Puhelinliittymät on ainakin miun mielestä tosi kalliita, mutta en oikein osaa verrata Suomeen tossa asiassa, haha. Yleisellä tasolla kaikki huomioon ottaen Australia on ehkä hieman Suomea kalliimpi, ainakin miun mielestä.Ootko nyt siellä ollessasi tyytyväinen maavalintaan?
En vois olla tyytyväisempi, Australia on maana täyttäny miun kaikki toiveet mitä ikinä oisin voinu keksiä. Täältä löytyy jokaiselle jotakin, ja oon äärettömän onnellinen siitä kuinka paljon oon saanu ja kuinka paljon tuun näkemään täällä.Minkä vinkin antaisit Australiaan tulevalle vaihtarille?
Kysy, kysy ja kysy! Muista olla nöyrä, älä vertaa Ausseja aina Suomeen negatiivisessa mielessä ja jos et muuta voi, niin yritä olla sosiaalinen, avoin ja hymyilevä! Vähän "syvellisempänä" neuvona se, että ottakaa aikanne ystäväporukan valitsemisessa, nimittäin se aika pitkälle määrittää siun aseman koko koulun silmissä.Paljon menee rahaa kuukaudessa?
Riippuu tosi paljon kuukaudesta. Olin varannut sen 300 dollaria/kuukausi, joka on sen 200€. Kuitenkin miulle on tullu tosi paljon sellasia yllättäviä kuluja (hammaslääkärit, röntgen, kännykkä yms.), joihin oon saanu uppoomaan niitten kuukausien säästöt, joina en käyttänyt tota 300 dollaria. Riippuu toki perheestä ja omista tottumuksista paljon ite omaa rahaa käyttää. Esimerkiksi perhe on maksanu melkein kaikki "turistipaikat" missä ollaan käyty, sekä lennon Perth-Port Hedland. Lisäksi en ite oo hirveästi shoppaillut täällä, ja suurimman osan vaatteista oon hommannu koulusta tai näiden ihanilta kirppareilta, mikä on luultavasti säästäny miulle ainakin pari sataa dollaria.Miten ihmiset pukeutuu?
Tosi urbaanisti. Monet tykkää siitä mainstream hippi/hipsteri-tyylistä, mikä sekoitetaan klassiseen surffityyliin. Etenkin suuremmissa kaupungeissa kaikki kiinnittää enemmän huomiota omaan pukeutumiseen, eikä ihan perus Targetin vaatteet riitäkkään. Vansit, boyfriend-farkut (lahkeet kääritty), ruutu- ja napapaidat on tosi perus asu kaupungille. Myös sellaiset kesämekot on suosittuja.Täällä on just noita surffivaatteille/tyylille omistautuneita kauppoja joka kaupungissa, joten usein vähän rikkaammat nuoret näyttää varallisuutensa just noitten ylihinnoiteltujen merkkivaatteiden avulla. Ite pysyttelen vieläkin ihan kirppiksissä ja Targetissa, haha.
Voisiks kuvitella ittes jonain päivänä ihan oikeesti asumaan Australiassa?
Voisin, mutta en luultavasti haluais asua Albanyssa. Jos jonnekkin haluaisin muuttaa, ensimmäiseksi tulee mieleen Melbourne tai Brisbane. Oon monta kertaa miettiny että joku päivä palaan tänne ja avaan oman yrityksen meren rannalle Cottesloelle tai aivan keskustaan Melbourneen.Mitkä asiat on paremmin Suomessa verrattuna Ausseihin ja päinvastoin?
Otan ihan vaan kolme asiaa jotka tulee ensimmäisenä mieleen. Suomessa parempaa on uutiset, ja miten jokasesta onnettomuudesta ei tehdä nyyhkyleffaa, vaan enemmänkin annetaan faktat ja mennään eteenpäin; se miten ihmiset voi muutamalla sanalla saada asiansa perille ilman turhaa puolen tunnin small talkia (etenkin kun oot kiireessä..); ja miten melkeimpä kaikki vanhemmat antaa nuortensa mennä minne haluaa, kenen kanssa haluaa ja milloin haluaa ilman suurempia kysymyksiä. Lisään viel et politiikka! Ausseissa yleistäen kaikki vihaan meidän pääministeriä (Tony Abbot), sekä kaikkia päättäjien päätöksiä arvostellaan paljon, muttei oikein tehdä mitään asioitten muuttamiseksi. Jopa telkkarissa Abbottia voidaan yleisesti haukkua ja asettaa naurun kohteeksi, mikä en oo Suomessa ikinä nähny.Ausseissa se, että koulussa opetetaan mikä maailmassa on pielessä ja oikeasti puhutaan enemmän sellasista "aroista" asioista (en kyllä tiedä onks tää vaan meidän koulun juttu); halpa julkinen liikenne melkeimpä kaikkialla; sekä koulupuvut, paitsi silloin kun on tosi tuulinen päivä ja oot nostanu hamees hiukan normaalia ylemmäs.. hups.
Millanen on sun normaali päivä?
Herään siinä seittemän aikaan, fiiliksestä riippuen puen koulupuvun päälle ja meen laittamaan aamupalaa ja lounasta, tai toisin päin. Yleensä recess on miulla omena tai muu hedelmä, sekä välipalapatukka. Lounaaksi pakkaan yleensä viime illan left overs tai kokoon jonkunlaisen wrapin tai voileivän. Lähdetään isukin kyydillä bussipysäkille jonkun 5km päähän viimeistään 8.05, josta bussi ottaa miut ja Jacquin kyytiin siinä 8.10. Kouluun päästään siinä 8.35, ja eka varotuskello homeroomille soi 8.40, josta on 5 min aikaa käydä kaapilla hakemassa tavarat kolmelle ekalle tunnille ja mennä omaan homeroomiin. Eka (tupla)tunti alkaa 8.55, toinen 9.35 ja kolmas 10.15. Tuntien välissä ei oo ollenkaan välituntia, vaan kellon soidessa mennään suoraan seuraavaan luokkaan.10.55 alkaa 20 min recess, joka vietetään oman kaveriporukan kanssa omat eväät syöden. Kello soi 11.15, ja silloin kerätään kaikki tavarat mukaan seuraaville kolmelle tunnille. Viides oppitunti alkaa 11.55 ja kuudes 12.35. Lounas alkaa 1.15, ja loppuu siinä 1.55. Viimeinen tuplatunnit alkaa siis 1.55 ja 2.30. Koulu loppuu 3.10, milloin ite yritän melkeimpä juosta omalle kaapille, viskata turhat kirjat sinne ja juosta 013 bussiin, jotta pääsee istumaan. Kaikki bussit oottaa siis 3.15 asti koulun pihassa meitä, ja kyydissä on vaan GSG:n oppilaita. Matka takaisin ekalle North Roadin pysäkille kestää sen 20 min, missä suurin osa ihmisistä jää pois. Yleensä ite meen salille, joten jään vasta seuraavalla pysäkillä Bodycaren edessä. Meidän bussista tulee yleensä aika monta nuorta samaan aikaan salille, joten aina riittää seuraa reenatessa.
Hostisä nappaa miut kyytiin 4.55, josta ajetaan late bus pysäkille hakemaan Jacqui, joka jäi academic supportiin tekemään läksyjä yms koululle. Siitä ajetaan kotiin, ja ihan vaan istutaan sohvalla telkkaria katsoen, tai ruokaa tai läksyjä tehden. Syödään yleensä siinä seittemän aikaan, mikä on jotenkin tosi myöhään miulle.
Onko koulu susta haastavaa?
Riippuu aineesta. Miulle matikka ei tuota minkäänlaisia ongelmia, ja enkkukin sujuu aika hyvin (21/25 viime esseestä, woou!). Outdoor ed, sport & recreation ja hospitality ei oikein vaadi minkäänlaista työtä, mutta ne haastaa eri tavalla.Kuitenkin koska meidän koulu on yksityinen, täällä yritetään tosissaan haastaa oppilaita enemmän akateemisella tasolla, ja siksi esimerkiksi sport science ja physics on osottautunu tosi haastavaksi kahdelle muulle vaihtarille, iha vaan sen työmäärän puolesta mitä noissa vaaditaan.
Ootko tekemäs ne loppukokeet eli suoritaks sen sun levelin?
Oon year 11, eli en ihan se senioreista seniorein year 12. Kuitenkin teen nää miun vuosikurssin kokeet ja toivottavasti suoritan tän levelin!Mikä on isoin eroavaisuus suomalaisten ja australialaisten ihmisten välillä?
Se miten ihmiset puhuu, ja miten ne puhuu muista. Keskustelu voi olla ensiksi sellaista että mikään mitä sanot, ei merkitse mitään, mutta sekunnissa samainen keskustelu muuttuu tosi syvälliseksi (en tiiän onko tossa mitään järkeä, mutta toivottavasti edes joku ymmärsi, haha). Myös se, miten voit puhua parhaasta kaveristasikin pahaa ihan puolitutulle, eikä se oli epänormaalia kenenkään mielestä. Kuitenkin jos tämä kyseinen keskustelun kohde tulee huoneeseen ja liittyy keskusteluun, häntä kohdellaa taas kuin parasta kaveria ilman minkäänlaista muuttunutta lähestymistapaa. En oo vieläkään oikeen päässy tohon tapaa perille, mist oon salaa ylpee.Ja tietenkin, kaikki on huimasti sosiaalisimpia suomalaisiin verrattuna. Jokaiselle voi mennä puhumaan, ei oo oikein sellaista "koska miun paras kaveri vihaa tuota ihmistä, itsekin vihaan häntä" -suomalaista tapaa ja yleisestikin ihmiset on paljon rohkeempia sosiaalisissa tilanteissa.
Minkä ikäsenä siel valmistutaan high schoolist, onks siel 13 vuotta niinkuin Uudessa-Seelannissa?
Year 12 on täällä vanhin. Täällä on just vaihtunu toi valmistumisikä siihen systeemiin, että ikäluokka laitetaan heinäkuusta poikki, mikä tarkottaa sitä että ennen tota uudistusta kaikki high school valmistuneet oli 18 täyttäny valmistumisvuonna (valmistutaan joulukuussa). Nyt kuitenkin puolet vuosikurssista on vanhempia 17-vuotiaita ja puolet nuorempia 18-vuotiaita.Kun sä vedät vessan, niin kumpaan suuntaan se vesi kiertää?
Riippuu vessasta. Eine huhut veden pyörimisesta toiseen suuntaan ole totta :)Mite oot viihtyny ja ootko kaivannu Suomea ja suomalaisia asioita?
Oon viihtyny tosi hyvin! Oon toki kaivannu joitakin suomalaisia asioita, mm. saunaa, maitoa ja tuoretta ruisleipää, mutta en oo oikein muuten. Tottakai kaipaan kaikkia ihmisiä, mutta se että miulla on jäljellä vaan kolme kuukautta lohduttaa jonkin verran, haha.Onko sulla omaa tietokonetta mukana siellä?
On joo oma HP läppäri, ja lisäksi koulun antama pikkusempi läppäri.Millä tavalla ja kuinka usein pidät yhteyttä kavereihin/vanhempiin Suomessa?
Joihinkin kavereihin joka päivä (hups), suurimpaan ehkä kerran kuukaudessa ja muutamat skypettelyt. Vanhempiin vaihtelevasti, muttei yhtä paljon skypeä. Pysyn kuitenkin perillä miten Suomessa menee.Onko sulla Ausseissa oma kännykkä?
On. Miun vanha rakas Galaxy S2 tuli tiensä päähän vähän aikaa sitten, ja nyt on uudempi S4 halussa.Millä kameralla kuvaat?
Canon EOS 70D. Objektiiveina se Canonin perus 18-55mm, sekä Tamronin 28-300mm.Hauskin muisto Australiasta?
Näitä on varmaa miljoona, mutta suurin osa on tosi pieniä yksittäisiä hetkiä joista tuli inside vitsejä. Country Weekillä oli tuhansia hauskoja hetkiä, ja muistan ne varmaan parhainten Cohenin vuoksi (ja muutenkin voisin sanoo että joka ikinen hetki Cohenin kanssa on yht nauramista). Muutenkin kaikki pienet hetket koulukavereitten kanssa on aina ihan hulvattomia.Hyvänä kolmosena tulee Nangan lauantai-illan myöhäiset keskustelut muitten kanssa.
Ootko päässy matkustamaan paljon siellä ollessasi?
Oon täällä WA:n alueella nähny melkeempä kaikki maholliset! Jos vielä johonkin vois/pääsis matkustamaan, niin kohteena ois varmaan Lake Hillier ja Wave Rock, mutta muuten melkeempä kaikki on käyty, mistä oon ihan tajuttoman kiitollinen perheelle. Muuta Australiaa ei oo vielä tultu kierreltyä, mutta joulun jälkeen on määränpäänä Sydney ja Melbourne.Mitä veit tuliaiseksi Ausseihin?
Muumimukeja, Marimekkoa, Fiskarsia, Tatun ja Patun Suomikirjan, kuvia ja muuta pientä.Onko tullut koti-ikävä?
Eipä oikeastaan. Ei miulla oo ikinä tullu oikeen sellasta koti-ikävä -tunnetta, niin eise täälläkään oo tyhjästä ilmestyny. Niinkuin aikasemmin oon sanonu, ihmisiä, lunta ja lumilautailua on lähinnä eniten ikävä.Mitä puhelinliittymät maksaa verrattuna Suomeen?
Ainakin miun mielestä puhelinliittymät on ihan liian kalliita, mutta oonkin vaan prepaid liittymällä, haha. Useissa liittymissä puhelut ja tekstarit on aika samanhintaisia Suomen kanssa, mutta netti maksaa ihan tajuttomasti. Miulla on käytössä Telstra, joka on yksi maan kalleimpia, ehkä jopa kallein.Kuinka yleistä esimerkiksi laajakaistan omistaminen kotona on, Suomessahan on tyyliin yhdet maailman parhaista nettiyhteyksistä ni mietin et onko siellä joka kodissa?
On joo melkeimpä jokaisessa kodissa. Tääl on enemmänki wifi käytössä, mikä ainakin meillä takkuilee tosi usein. Maksetaan tällä hetkellä joku 70 dollaria kuussa westnetin wifistä, mikä ei ees anna meille tarpeeksi dataa youtuben katseluun. Ja koska Australia on niin suuri ja harvaan asuttu alue, netti- ja puhelinyhteydet on tosi usein vähän syrjäsimmissä paikoissa huonot. Tätäkin kirjottaessa netti on katkennut sen 6 kertaaa...
Onko siellä iPhonet suosittuja?
On! Suomessahan on ehkä kolmasosalla joku Applen puhelin käytössä ja muilla jonkunlainen Android tai Windows? No täällä iPhonen omistaa se 4/5 ihmisistä, ja periaatteessa jos et omista 5S:ää tai uudempaa mallia, et oikeastaan edes kuulu joukkoon. Vaikka kuitenkin salaa uskon että kaikki nää meidän koulun iPhone-hullut tietää että Android-puhelimet on vaan oikeasti parempia, silti miuta aina ihmetyttää miten näillä aina riittää ylimääräistä ostaa se uusin omena.Käytetäänkö samoja sosiaalisia medioita kuin Suomessa ja kuinka paljon?
Jep, samat sosiaaliset mediat täälläkin. Facebook, Instagram, Snapchat, Pinterest, Youtube... Ainoo on että en tunne kauhean montaa joilla ois Whatsapp tai ask.fm.Kuinka suuri osa esim. teidän koulusta seurustelee?
Ei kauhean moni. Aika moni year 12 seurustelee, mutta suurin osa heistä meidän koulun ulkopuolelta olevan kanssa, mikä on kuulemma aika outoa. Muilla seniorivuosikursseilla suurin osa seurustelee jonkun kanssa, joka on samassa koulussa, ja heitäkin on vaan pieni porukka. Muutenkin seurustelukulttuuri on tosi erilainen suomalaiseen verrattuna, eikä se aina mee siinä kahvi-ihastus-parisuhde-kaavassa, vaan nää harrastaa paljon enemmän sellasia lyhyitä suhteita, joita ei ikinä oikeastaan kutsuta seurusteluksi, mutta kuitenkin kaikki tietää niistä.Kuinka vakavaa seurustelu siellä on ja onko yhtä vapaata kun Suomessa (Jenkeissä ei kuulemma saa sulkea edes huoneen ovea jos siellä on kaksistaan pojan kanssa)?
Paha oman kokemuksen ja hostperheen kannalta puhua ja vertailla, kun oon parhaani mukaan tuota yrittäny välttää, haha. Mutta mitä voin pintapuolisesti kertoo, niin seurustelu on kyllä ainakin jollai tasollla aina vakavaa, mutta tietenkin riippuu ihmisistä mitä haluaa suhteelta. Ehkä meidän perheessä voisi tuo ovisääntö olla olemassa sen seurustelun ekan viikon ajan, mutta sen jälkeen muuttuisi luultavasti rennommaksi. Etenkin se, kuinka hyvin perhe tuntee tän pojan/tytön, vaikuttaa tohon vapauteen. Toi ei oikeastaan eroa Suomesta erityisemmin, mutta täällä toi oikeasti ihmisen tunteminen on aika paljon kriittisempää miun mielestä.Tääkin, niinkuin monet muutkin asiat riippuu perheestä, ja uskoisin että meidän, ja luultavasti suurimman osan nuorista vanhemmat antaa aika paljon vapauksia nuorille.
Onko Laserscape kivaa ja kuinka isoilla joukkueilla sitä siellä pelataan? Eikö se ole vähän erilaista kun Suomes jos pelaa päivällä vai pelataanko vaan illalla?
Haha Laserscape on ihan parasta! Näiden yrityksellä minimi on aina 10 pelaajaa per peli, mutta viimeksi tänään tuomaroin melkein 50 lapsen peliä. Yleensä joukkueissa on se 7-14 pelaajaa, riippuen tietty paikasta. Täällä pelataan vaan päivällä, nekä oikein osaa verrata Suomen vastaaviin.Kuinka paljon siellä on hämähäkkejä ja muita sellasia ötököitä sisätiloissa? Entä miten paljon nää ötökät ja niiden määrä eroo Suomen ötököistä?
Viimeksi keskiviikkona miun kyynerpäälle käveli sellanen etusormen pään kokoisen keskivartalon (ja ne jalat vielä siihen päälle..) omistava musta hämähäkki kun oltiin olkkarissa kattomassa Frozenia. Voin sanoo et huusin ehkä pikkasen. Miun huoneesta on löytyny yhteensä joku 5-6 hämähäkkiä yms. koko vuoden aikana, mutta muuten oon selvinny aika vähällä.Ja mitä eroihin tulee, tietenkin täällä oon niitä ihmisille vaarallisia hämähäkkejä ja muita, mutta en ite jää siinä hetkessä tunnistamaan onko se perus huntsman vai tappava redback. Ja hämähäkkien lisäksi on bullants (muurahaisia), joiden purema kuulemma sattuu kuin ampiaisen pisto ja sitten on centipedes, jonka purema sattuu vähintäänkin yhtä paljon. Hyttysiä ja etenkin kärpäsiä on kanssa ihan liikaa etenkin tässä kevään aikana.
Mitäs paketit Suomesta sinne maksaa?
VastaaPoistaRiippuu tosi paljon paketin koosta ja haluaako lähettää lentopostilla vai rahtina. Kirjeistä ja vähän pienemmistä paketeista en oikeen tiiä, mutta sellane keskikokonen paketti (mahtuu n.8 suklaalevyä) maksaa sen 30-40 euroa. Ihan kunnon paketti maksaa siinä vähintään 70euroa, ja tietenkin koon kasvaessa kasvaa kulutkin. Kiitti kysymyksestä ja toivottavasti osasin jotenkin valaista asiaa oman tietämyksen pohjalta! :)
Poista