perjantaina, helmikuuta 21, 2014

GSG

Koulu, jota käyn, on siis Great Southern Grammar. GSG on kristillinen yksityiskoulu n.15km Albanyn keskustasta, aivan meren rannalla. GSG:ssä on n.800 oppilasta päiväkodista Senior Schooliin (vastaa Suomen lukiota). Täällä siis toimii juuri tuo Senior School ja lisäksi Middle School, Junior School sekä Early Learning Centre. Kaikki koulut on suurimmaksi osaksi eri rakennuksissa, niin pienempiä ei kauheasti päivän aikana nää. Ite oon Senior Schoolissa 11. vuosikurssilla, eli toisin sanoen lukion kakkosella. Jos oon oikein ymmärtäny 11. luokalle menee loppuvuodesta 1998 syntyneet ja alkuvuodesta 1997 syntyneet, ja sama logiikka pätee muihinkin luokkiin.

Täällä on siis käytössä koulupuku, jonka suhteen ollaan tosi tiukkoja. Hiukset pitää olla aina kiinni, paitsi jos ne ei ylety olkapäille sekä meikin käyttö on kielletty. Koko koulupuku on TOSI kallis uutena, ja olin onnekas että sain suurimman osan käytettynä. Suurin osa siitä 450AUD meni uutena ostettuun hattuun. Toi on tosi ärsyttävää, koska se makso ihan tajuttomasti koska kukaan ei ikinä käytä niitä kun ei ole pakko. Lopulta toi 450AUD muuttu lähemmäks 500AUD kun ostin omat koulukengät sekä koulun uimapuvun (40AUD kummatkin, huhhuh..). Täällä kaiken pitää siis olla koulun hyväksymää tai tulee sanomista. Jopa repun, joka on muuten ihan hiton iso, pitää olla koulun oma. Lenkkareidenkin pitäisi olla pääosin valkoiset, mutta ite oon ainakin toistaiseksi selvinny näillä harmailla.

Muuten opettajia ja henkilökuntaa arvostetaan enemmän kuin Suomessa. Kaikkia kutsutaan Mr, Mrs tai Ms ja vaan sukunimellä. Oppilaiden ja opettajien suhdetta yritetään vuosien varrella muokata enemmän mentor-student suhteeksi, joten siitä voi päätellä miten koulu asiaan suhtautuu.
GSG:ssä aineet valitaan aika samalla tavalla kuin Suomessakin. Aineet on jaettu kuuten palkkiin, joista jokaisesta pitää valita yksi. Jokainen palkki on jaettu puoliksi, VET-aineisiin ja enemmän akateemisiin aineisiin. Tämä siis tarkoittaa että jos aiot hakea yliopistoon, kaikkien aineiden pitäisi olla viivan yläpuolelta.VET-aineita ovat mm. urheiluvalmennus, puutyöt, workplace learning (=työssäoppiminen) ja hospitality (=tarjoilu, ruuanlaitto yms.) ja joistakin aineista saa sertifikaatin, jolla sitten voi todistaa osaamistaan tuolla alalla. VET-aineet siis tavallaan vastaavat Suomen amista.

Meiän koulussa on tälläinen Tylypahkamainen house-järjestelmä. Koulu on siis jaettu neljään taloon (=ryhmään), jotka ovat Baudin (talon väri sininen ja tunnus merihevonen), Camfield (valkoinen, pöllö), Wilson (punainen, käärme ja valtikka) ja Mokare (vihreä ja gekko). Jokaisella talolla on siis oma värinsä sekä symbolinsa. Oppilaat sijoitetaan yleensä taloon, jossa on tai on ollut perheenjäseniä tai läheisiä sukulaisia. Tämän takia oon siis Mokaressa.
Koulu järjestää aina välillä erilaisia kilpailuja talojen välille, joissa sitten jaetaan pisteitä. Vuoden lopussa suurimman pistesaldon omaava talo saa sitten mainetta ja kunniaa (tai sitten ei). Meidän tuvassa suurimpaa osaa ei kylläkään kiinnosta koko pistetouhu, vaan kisat vedetään ihan leikiksi. Joten en sitten siitä kunniasta tiiä.. Kuitenkin meidän talon ohjaaja yrittää saada meihin jonkunlaista kilpailuhenkisyyttä.
after outdoor ed with Maddi!


Meiän koulupäivä alkaa 8.45 Homeroomilla. Tää tarkoittaa että saman talon pieni porukka kokoontuu samaan luokkaan kuulemaan koulun tiedotteet. Samalla opettaja katsoo ketkä on paikalla ja voi vaihtaa joidenkin kanssa kuulumisia ja kysellä koulunkäynnistä. Ysiltä lähdetään sitten kolmelle 40min tunnille, jotka pidetään ilma taukoja. Näiden jälkeen on n.20min välitunti, ja taas kolme oppituntia. Yhden aikaan on 35min lounastauko (koululta ei saa ilmasta lounasta, vaan useimmat miut mukaan lukien tuo oman lounaan kouluun), ja viimeiseksi vielä kaksi oppituntia. Koulu loppuu 15.10 ja bussi kohti keskustaa lähtee 15.15. Kotona oon sitten joskus neljän aikaan. Päivät menee tosi nopeesti, eikä miulla oo ainakaan vielä mitään valittamista. Joskus tunnit vaan tuntuu tosi lyhyiltä, kun on etenkin kaksoistutkinnon puolella tottunut 80min tunteihin.

Koulun kristillisyys tulee esiin sillä yhdellä maanantain iltapäivän tunnilla jolla katsotaan Youtube-videoita, eli ei tätä koulua mitenkään ylikristilliseksi voi sanoa:D

Oon tosi hämmentyny että KAIKKI oppilaat saa jonkunlaisen tietokoneen koululta ilmaiseksi. Tällänen systeemi Suomeen, kiitos! Omani ei kylläkään toiminut vielä tälläkään viikolla, koska meille vaihtareille annettiin jotkut "ikivanhat" mallit. Onneksi nyt on kaikki kunnossa (vihdoin..)! On tosi kätevää omistaa oma läppäri tunneilla, mutta tänä vuonna on ollut kuulemma enemmän ongelmia kuin ikinä niiden kanssa.

schoolbus

Viikonlopun aikana tulee jonkun näköistä kuulumispostausta jossain muodossa, viettäkää hauska viikonloppu/hiihtoloman aloitus ja kannustakaa Suomi voittoo!:)


8 kommenttia:

 1. Kiva kuulla kuulumisia sieltä! Kyllä Suomessakin saa tietokoneen tai tabletin koulusta, mutta yleensä ne taitaa olla pienempien paikkakuntien lukioita. Ainakin oman kotikuntani lukio on viime vuosina antanut lukiolaisille läppärit kolmeksi vuodeksi, kai ne yrittää sillä saada nuoret valitsemaan oman paikkakunnan pikkulukion eikä lähtemään isoon naapurikaupunkiin johonkin erikoislukioon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti kommentista ja kiva että kiinnostaa!:) Totta tuokin, mutta miulle tuli vaan yllätyksenä että nää antaa ihan pienille lapsillekin omat tabletit. Saattaa kanssa olla että oon ite jääny kaikest kehityksest jälkee ja sen takii toi tuntuu nii ihmeelliseltä :D

   Poista
 2. Voi miten kivalta kuulostaa!! Nauti nyt niin paljo ku koulunkäynnistä voit :D

  VastaaPoista
 3. varmaa tosi kivaa siel ;D milllo tulee unicycle kuvii? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. on;) heti ku saan vähä reenattuu ja löydän jonku kivan paikan :D

   Poista
 4. Näyttää niiiin ihanan aurinkoiselta ja kauniilta, varsinkin kun täällä Suomessa sataa nytkin ulkona vaan jotain räntäpaskaa ;D On kauhee kävä! +haleja sinne ♥ :3

  VastaaPoista